lesinhoud

Een yogales bestaat uit een serie lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Lichaamshoudingen
Wanneer u een yogahouding aanneemt probeert u deze rustig en makkelijk te maken, uw inspanning te ontspannen. Er zijn statische lichaamshoudingen die u een tijdje aanhoudt. Deze worden afgewisseld met lichaamshoudingen die elkaar opvolgen. Alles in een rustig tempo en zonder iets te forceren. Yogahoudingen dragen bij aan een beter concentratievermogen en ze beïnvloeden de conditie van uw wervelkolom, met het zenuwstelsel dat zo belangrijk is voor uw welzijn. Yogahoudingen masseren ook uw inwendige organen waardoor deze beter kunnen gaan functioneren.

Ademhalingsoefeningen
Adem kunt u zien als een brug tussen lichaam en geest. Wanneer u de ademhaling kunt observeren en reguleren, heeft dat invloed op het rusteloze denken. U wordt uitgenodigd om zelf het ademhalingsritme te ontdekken waarbij u het rustigste bent, u zich kunt laten gaan, meer kalmte en geluk voelt.

Ontspanningsoefeningen
Ontspanning is een belangrijk aspect van yoga. Na een oefening krijgt u -liggend of zittend in een makkelijke houding- de tijd om te ervaren welk effect deze op u heeft. Er kunnen gevoelens of gedachten vrijkomen waarmee u verder niets hoeft te doen. U observeert deze eenvoudig zoals ze komen en gaan, zonder iets te onderdrukken. Geleide meditaties en visualisaties komen soms ook aan bod vanwege hun ontspannende werking.