Yogalessen zijn erop gericht om meer in harmonie met jezelf en je omgeving te komen. Tijdens een yogales doe je wel lichamelijke oefeningen maar deze zijn niet prestatiegericht. Yoga is een proces van bewegen en weer stil worden. Na een oefening krijg je tijd om te voelen en ervaren wat deze met je gedaan heeft. Je leert spanningen los te laten en nieuwe energie op te nemen. De hele les staat in het teken van je welzijn.
Een yogales bestaat uit een serie lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.
lichaamshoudingen
Wanneer je een yogahouding aanneemt probeer je deze rustig en makkelijk te maken, je inspanning te ontspannen. Er zijn statische lichaamshoudingen die je een tijdje aanhoudt. Deze worden afgewisseld met lichaamshoudingen die elkaar opvolgen. Alles in een rustig tempo en zonder iets te forceren. Yogahoudingen dragen bij aan een beter concentratievermogen en ze beïnvloeden de conditie van je wervelkolom, met het zenuwstelsel dat zo belangrijk is voor je welzijn. Yogahoudingen masseren ook je inwendige organen waardoor deze beter kunnen gaan functioneren.
ademhalingsoefeningen
Adem kun je zien als een brug tussen lichaam en geest. Wanneer je de ademhaling kunt observeren en reguleren, heeft dat invloed op het rusteloze denken. Je wordt uitgenodigd om zelf het ademhalingsritme te ontdekken waarbij je het rustigste bent, jezelf kunt laten gaan, meer kalmte en geluk voelt.
ontspanningsoefeningen
Ontspanning is een belangrijk aspect van yoga. Na een oefening krijg je -liggend of zittend in een makkelijke houding- de tijd om te ervaren welk effect deze op je heeft. Er kunnen gevoelens of gedachten vrijkomen waarmee je verder niets hoeft te doen. Je observeert deze eenvoudig zoals ze komen en gaan, zonder iets te onderdrukken.